Tahmas Kurumsal Danışmanlık - Evden Çalışma Her Sektöre Uymaz

Evden Çalışma Her Sektöre Uymaz

Pandemi sürecinde zorunlu olarak baÅŸlamasına ve belli bir süre uygulanmasına kimsenin itirazı olamazdı. Ancak görülüyor ki; bunu sürdürme arzusunda olan ÅŸirketlerin sayısı hiç de az deÄŸildir. Yapılan iÅŸin ÅŸekline göre bu da mümkün olabilir. Reklam ve medya sektörü çalışanları, yazılımcılar, finans sektörü çalışanları, eÄŸitimciler ve web tasarımcıları en uygun meslekler olsa da onlar için bile uzaktan çalışmanın düÅŸük performansa sebep olma ihtimali vardır. Zira her insan bu tarz çalışmaya uygun olmayabilir!

Ofiste çalışırken bile iÅŸ sürecini kontrol etmek ve çalışanların ne zaman nerede olduklarını, neler yaptıklarını takip etmek o kadar kolay deÄŸilken, evdeki durumu denetlemek hayli beceri ister. Kurnaz çalışan, “yazlıkta ev sayılır” diyerek Bodrum’a transfer olursa bunu nasıl ayıracaksınız?

Ofiste çalışırken bile telefondan, tabletten ayrılamayan bir ırkın ahfadıyız! Maalesef zayıf iÅŸ disiplininin yaygın olması ve ciddi denetime ihtiyaç duyulması çok açıktır. Ancak diyelim ki; kontrol ve aramalar sıklaÅŸtı, emin olun bu da sıkıcı olur, güven sorunu yaratır ve üstelik ÅŸirkete baÄŸlılıklar azalır.

Ama yine de en uygun iÅŸ kategorileri yukarda sayılanlar kadar sınırlıdır…

Lafı dolandırmanın anlamı yok, örneÄŸin bu sistem perakende sektörüne uymaz.

“Biz yapalım da gör.”

Gördük zaten. O zaman gördüklerimize dayanarak yorumlayalım.

  • Takım ruhu ölür. Cephede savaÅŸanlar talimatı evden aldıkları sürece güven kaybı yaÅŸarlar. Ben en az otuz kiÅŸiyle konuÅŸarak bu kanıya vardım. Ä°nanmayan meslektaÅŸlar benzer araÅŸtırmayı yapabilirler.
  • Evden çalışmaya alışan profesyonelde kondisyon kaybı olur ve tekrar sahaya dönünce geçmiÅŸteki performansı yakalaması zorlaşır.
  • Kontrolsüz kalan satış noktaları gevÅŸerler. EÄŸer maÄŸazalarda iÅŸletici firma çalıştırıyorsanız, onlar da bağımsızlıklarını ilan ederler. Uçan fiyatlar, etiketsiz bırakılan reyonlar ve kurumsallıktan uzak müÅŸteri iliÅŸkileri öne çıkar.
  • Sahaya inmeyen yöneticinin üretkenliÄŸi azalır. MüÅŸteriyi izlemeyen, problemi görmeyen yönetici ilham kaynağını kaybedebilir.
  • Ä°letiÅŸimin teknoloji destekli yapılması, yüz yüze iliÅŸkinin sıcaklığını yaratamaz.

Evdeki hayatın da olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır.

  • Ä°ÅŸin yeri ayrı, evin yeri ayrıdır. Ä°kisini tek yerde toplamak, birbirine rakip yaratır. Sonucu da yıkıcı rekabet olur!

Elektronik forumlar arttıkça, “göz görmeyince gönül katlanır” durumu görünür hale gelir ve aile içi huzursuzluklar artar.

Dolayısıyla bugüne kadar iÅŸi eve taşımanın doÄŸru olmadığına inandırılmışken, ÅŸimdi toptan taşınmanın faydalarına alışmaya çalışıyoruz. Kesinlikle aile içi iliÅŸkilere zarar vereceÄŸini ise uzmanlar söylüyor. SosyalleÅŸmeyi engelleyeceÄŸi de zaten bilinmeyen bir ÅŸey deÄŸil…

  • Ä°ÅŸleri geçmiÅŸte bile masadan yönetmeye alışan ve sahaya inmeyen yöneticileri, önce evden masayasonra da mümkün olursa sahaya sürmek iki kat daha fazla zorlaÅŸabilir.
  • Ofisten eve geçen çalışanların daha fazla uyumaya baÅŸladıklarını duyuyoruz. Erken emeklilik havası tekrar eskiye dönüÅŸü zorlaÅŸtırabilir.
  • Uyku sürelerindeki avantajın yanında, ‘mesai süresi bitse de iÅŸin bir türlü sona ermemesi’ dezavantajı da bulunuyor. Çalışanın bunlardan sadece ikincisinden ÅŸikayet etmesi bile rahata ne kadar çabuk alışıldığının göstergesidir.
  • AraÅŸtırmalar; bu alışkanlık sebebiyle, evden çalışanların üçte birinin sürekli olarak uzaktan çalışmaya izin verecek yeni bir iÅŸ aradıklarını ortaya koyuyor.
  • Ofiste çalışmak ile evde çalışmanın verimi asla aynı olamaz. Çünkü evde dikkati dağıtacak o kadar çok olay gerçekleÅŸiyor ki…

Televizyon sizin için kapatılacak mı?

DiÄŸer aile bireylerinin iletiÅŸimi, iliÅŸkileri, misafir ağırlamaları, temizlik iÅŸleri nasıl yürüyecek? Hadi bir odaya kapandınız, bunlardan hiç etkilenmeme ihtimaliniz var mı? EÅŸ ve çocuklara, hatta evcil hayvanlara gürültü yasağı koymak o kadar kolay mı?

Elbette bunların hepsinin cevabı aÅŸağı yukarı belli olmuÅŸtur. Çocukların ve evcil hayvanların sık sık kameraya girmesi, sadece evdeki katılımcının deÄŸil, karşı tarafın da dikkatini dağıtan olumsuzluklardandır.

  • Birçok patronla konuÅŸtum. Evden iÅŸi yönetemedikleri için iÅŸ yerine döndüklerini söylediler. ÇoÄŸunluk da 65 yaÅŸ üstüydü…

DüÅŸünebiliyor musunuz; patron ofiste, çalışanlar evde ve online iletiÅŸim devrede!

YaÅŸanmış bir örnekten bahsedeyim. Patron çalışanı öÄŸlene doÄŸru saat 11’de arıyor ve ulaÅŸamıyor. Daha sonra muhatabın duÅŸta olduÄŸu anlaşılıyor. Üstelik çalışan bunu rahatça mazeret olarak öne sürebiliyor.

Çalışma ofiste olsaydı saat 11’de duÅŸ gerçekleÅŸir miydi?

Son olarak kendimi bir çalışan yerine koyduÄŸumda; sabah ve akÅŸam trafiÄŸine takılmaktan kurtulduktan bir müddet sonra, tekrar o trafiÄŸe girmek zorunda kalmamın ruh halim üzerinde olumsuz etki yapacağını düÅŸünürüm.

Neticede; iÅŸ arkadaÅŸlarıyla her an yüz yüze iletiÅŸimin yerini hiçbir ÅŸey tutamaz.

Bir futbol maçını televizyondan veya tribünden seyretmenin ne kadar farklı olduÄŸu konusunda büyük oranda mutabakat vardır. Bu fark uÄŸruna spor yazarları ve yorumcuları iÅŸlerini stadyumda yapmak isterler. Zira kamera açısıyla yetinmeyip sahanın tamamına odaklanmak isterler.

İşte bunu da ev ile ofis arasındaki bir başka ayrışmaya benzetebiliriz.

 

Ercüment Tunçalp

Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nde 12 Ekim 2020 16:30 tarihinde yayınlanmıştır.


PaylaÅŸ

WhatsApp İletişim Hattı